16.05.2022г. ,,ПЕПЕРУДИ... ПЕПЕРУДИ..." от Алдо Николай

28.04.2022
ПЕПЕРУДИ... ПЕПЕРУДИ... / преведена на повече от 25 езика /
 
 
Италианският драматург АЛДО НИКОЛАЙ / 1920 – 2004 / в пиесата си „Пеперуди... пеперуди...”с перото на отличен драматург, увлекателно и убедително ни приобщава към съдбата на един изоставен от майка си син. Пиесата е протест срещу егоизма , безотговорността на родителите, ретроградността и потъпканите семейни ценности. След повече от 25 години ЕЛИО намира своята родна майка ЕДА, избрала  измисления от самата нея свят от лукс, прищевки и романтични обожатели пред реалността на живота.
Преживяната самота на главните герои ги сближава, но точно тази близост отключва вглъбените изповеди на Елио и Еда. Алдо Николай успешно експериментира със стиловете, ловко преминавайки от символизъм към реализъм.
Очаквам спектакълът да има силен отзвук сред зрителите. Сюжетът е достъпен, вглъбен в човешката душевност, разкривайки я с тънкост и финес. Едновременно с това текстът е иронична критика срещу буржуазията и нейното всекидневие. „ Пеперуди... пеперуди...” ще привлече и с топлината си, с психологическия реализъм, съчетавайки човешките преживявания с дръзката ексцентричност на действащите лица.
ЕДА – Кристина Белчева
ЕЛИО – неин син – Ивайло Захариев
ФОКА – прислужница – Елена Атанасова
Режисьор – Николай Априлов
Художник – Валентин Топенчаров
Снимки – Виктор Викторов

Фабулата се разгръща в много посоки и минава през различни емоционални гами.
В България пиесата е поставена през 80-те години на ХХ век в Театър 199, Режисьор е засл.артистка Лена Ченчева,тогава и директор на театъра. Автор е на емблематичната песен „Хей, поле широко”
В ролите: народната артистка Таня Масалитинова, Михаил Петров и Кина Мутафова.


Билети може да закупите от касата на културно информационен център, гр. Казанлък
ул.Искра №4 
тел: 0888 065 583, тел: 0896 710 296, тел: 0896 017 254

 
 
Всички новини

Творчески състав