Любов по чумаво време

Режисьор: Светлин Ивелинов

Участват: Беатрис Благоева, Георги Атанасов, Георги Георгиев, Десислава Вулева, Димитър Гавраилов, Ивелина Павлова, Ирена Дунавска, Мара Бонева, Милен Вангелов, Николай Йорданов, Олена Шидерова, Петър Петров, Яна Божанин

Чумавите години от Старопланински легенди на Йовков.
Действието се развива в затворената общност на Жеравна. Като в древногръцка трагедия, се сблъскват живота и смъртта, страхът и безумието, истинската любов и чумата, която по особен начин кореспондира с настоящата действителност. Хората са обезверени, отчаяни, неразбиращи какво се случва по широкия свят, примирено очакващи съдбата си. Истории за преминаване на забранени граници, за излизане извън рамките на колективното и социално приетото, отвъд смисъла за добро и зло.
Оживяват любови, омрази, компромиси, предателства, срещата със смъртта, която върви ръка за ръка с любовта и красотата. Тази любима за Йовков тема озарява като светкавица чумното време, за да ни разтърси в своеобразен катарзис. За разлика от известния печален образ на „Пир по време на чума”, тук основният акцент е съсредоточен върху силата на чувствата, които не се предават пред лицето на смъртта. Любовта е магия, която покорява и завладява, нравствен дълг и възможност за духовно извисяване. Тя е основен двигател и мотивация на човешките постъпки, тя пречиства човека и му помага да преодолее злото.
Легенди за страстта, за любовта и смъртта, за нравственото проглеждане и изкуплението на греховете.
 
 

Творчески състав

Новини