История

Театър “Любомир Кабакчиев” е създаден с Решение № 6/15.04.1998 г. на Общото събрание на НЧ “Искра”, като естествен продължител на театралните традиции на Община Казанлък и е официално обявен на 20.10.1998 г. На същата дата Театърът за първи път е вписан като професионален с №ОДТ-0178 в регистъра на извършващите професионална театрална дейност, институции, в Националния център за театър към Министерството на културата.


Театър “Любомир Кабакчиев” функционира като Общински културен институт от 1 януари 2001 година. Театър “Любомир Кабакчиев” е репертоарен, професионален, общински културен институт, нетърговски, с идеална цел. Театърът успя да намери свое място в театралното пространство като един колкото нов, толкова и стар и в същото време интересен, атрактивен и обичан от Театър.

В театъра работят и творят 35 щатни служители, в това число 14 актьори, технически екипи, отдел по продажби и реклама, ръководство и администрация. Първият директор на театъра след обявяването на театъра като професионален е Васил Самарски. Щатни режисьори на театъра са били Тодор Боянов, Съби Събев, Боян Славов, Гаро Ашикян, Боян Иванов, НадеждаАсенова, Мила Великова. Дълги години щатен сценограф-художник, изградил собственият уникален сценичен образ на казанлъшкия театър е Кънчо Касабов. През годините в театъра са работили Стефка Едрева, Мариана Вълкова,Мария Стоянова, Петя Янкова, Мария Енева, Наталия Дукова, Силвия Драгиева,Атанас Чопов, Неделчо Неделчев, Костадин Попов, Калин Иванов, Асен Таков, АниКоларова, Жулиета Колева, Тюркян Юмер.

Репертоарът на театъра през годините е разнообразен с вече над 30 постановки. Детски пиеси,български и чужди заглавия за тийнейджърска и възрастна публика, моноспектакли,камерни и масови, авангардни и класически са в афиша на казанлъшката трупа.

Театър„Любомир Кабакчиев“ е единствен професионален театър в Розовата долина. Неговите представления се гледат от публиката сред населението от близо 150 000души в региона. Турнетата в цялата страна правят Театърът на Казанлък разпознаваем навсякъде в България. Участия в повече от 30 фестивала у нас и в чужбина, също са записани в историята на трупата. От своето създаване /20.10.1998 г./ до момента, театърът е изиграл над 6 000 представления.

Театърът е участвал в престижни театрални форуми в страната, като: Друмеви театрални празници “Нова българска драма” - Шумен; Театрални празници - Благоевград; Фестивал на Комедийния спектакъл - Габрово; Дни на младата режисура - Ловеч; Балкански регионален фестивал на алтернативните театрални форми “Театър за мир” - Разград; Международен театрален фестивал на спектакли за деца “Вълшебната завеса” - Търговище; Национален Куклено-театрален фестивал “Михаил Лъкатник” - Ямбол; Национален фестивал на малките театрални форми - Враца; Международен театрален фестивал “Есенни театрални срещи” - Пазарджик; Театрален фестивал “Сцена на кръстопът” - Пловдив, Театрален фестивал“ Перперикон” - Кърджали; Лятна театрална академия - Димитровград; Фестивал на изкуствата “Сцена, палитра, слово” - Пловдив.

Театърът е отличен с множество награди от страната и чужбина, част от които са: за спектакала “Сирена и Виктория” от Ал. Галин - награда за мъжка роля на Атанас Чопов; с “Амеде” от Й. Йонеско - награда за сценография на Елица Георгиева и награда за режисура на Боян Иванов; с “Всичко на масата” на 14-ия Международен театрален фестивал "Actor of Europe" 2016 в Ресен, Македония за сценичен експеримент и иновации.

Творчески състав

Новини